Lys, varme og bedagelig tempo

Foto: Privat

Foto: Privat

Leder for Latin-Amerikagruppene i Norge Jessica Yamile Buendia foretrekker Oslo når byen er i feriemodus og hjemlandet når Norge blir kaldt.

Når Jessica Yamile Buendia ikke bekjemper korrupsjon i petroleumsbransjen, arrangerer hun møter, debatter og leirer for å fremme norsk solidaritet med Latin-Amerika.

Selv mener hun det handler om god oppdragelse.

– Jeg hadde en ganske normal oppvekst i Colombia. Jeg gikk på skole, så på tegnefilm og lekte med kusinene mine. Men jeg hadde progressive foreldre som lærte meg at selv om landet er rikt, er folket fattig, og at vi trenger forandring, sier hun.

Alle himmelretninger

I sommer blir hun i Oslo, som hun mener har en egen sommermodus. Alt går litt saktere, og det blir mer luft i gatene når andre osloborgere drar på ferie. Hun er også glad på klimaets vegne, for at den elektriske ferja hun kanskje tar til Drøbak er mer skånsom mot kloden enn et rutefly til Dubai.

– Jeg trenger ikke reise langt for å bade på Sørenga, eller gå skogstur i Østmarka, sier hun.

Litt lenger nord ligger Hadeland, hvor hun og Latin-Amerikagruppene (Lag) skal arrangere sommerleir. Og vestfra kommer artister fra hjemlandet Colombia, som Buendia skal være vertskap for når Colombias nasjonaldag skal feires i Sagene park.

Solidaritet og salær

Byens parker skal også få ta del i Buendias bysommer. Der skal hun boltre seg i sola og lese – først skal hun gnage seg gjennom litt japansk matmystisisme.

Snart setter imidlertid hverdagen inn igjen, og da skal hun tilbake til den snille arbeidsgiveren med det vanskelige navnet – Extractive Industries Transparency Initiative.

– Det er en organisasjon som arbeider for åpenhet og ryddige forhold innen extractive industries – altså utvinning av olje, gass og mineraler, forklarer hun.

For Buendia sitter lommeboka i baksetet, mens hjertet kjører. Veien til den nåværende arbeidsplassen startet på kontorene til Lag for noen år siden.

– Vi undersøkte prosessene rundt norske oljeselskaper som hadde prosjekter i Latin-Amerika. Så var jeg heldig og fikk arbeide med det på fulltid i kjølvannet av det prosjektet, sier hun.

– Målet er at lokalsamfunnene som blir berørt, skal ha et ord med i laget og sin andel av inntektene. Det å sørge for åpenhet og motvirke korrupsjon er et virkemiddel for å fremme rettferdighet og fordeling.

Dras mot lyse netter

Flyturen hun sparer inn nå i sommervarmen, kan det være hun får bruk for når juletida nærmer seg. Ikke bare er kolombianerne dyktige julefeirere – de har også langt bedre vær i Jesu bursdagsmåned.

– Norsk vinter er så mørk. Men jul i Bogotá er som juli i Oslo, sier Buendia.

Det er vanskelig for å henne å velge ett sted i hjemlandet å anbefale til nordmenn som har sammenfallende syn på mørke og kulde. Hun lander på landsbybesøk i Andes-regionen.

– Det finnes mange gode organisasjoner som lar en bli kjent med urbefolkningen på en respektfull måte. Det er veldig interessant og skånsomt mot naturen, sier hun.

Drevet av empati

Hjemlandet rommer også sosiale konflikter og urettferdighet.

Vissheten om dette er det som driver Buendia i mye av det hun driver med.

Målet er at de som har minst skal få litt mer, og at resten av oss skal huske hvordan verden ser ut.

– I Bogotá er det mange fattige i gatene, og jeg er smertelig klar over at det kunne vært meg. Hvis man klarer å huske det, har man en veldig god grunn til å prøve å handle etisk og rettferdig overfor andre mennesker, sier hun.

JESSICA YAMILE BUENDIA (33)

Stilling Leder i Latin-Amerikagruppene og landoffiser i Extractive Industries Transparency Initiative.

Feriepenger Omtrent 29.000 kroner.

Skal du reise i sommer? Kanskje en tur til Drøbak, og så blir det sommerleir med Lag på Hadeland.

Hva spiser du bare om sommeren? Det blir mer eksotisk frukt enn ellers i året. Sommeren er papaya-sesong.

Hvilken bok bør man lese i sommer? «The Kamogawa Food Detectives» av Hisashi Kashiwai.

Faksimile (Klassekampen 19.juli)

Daniel Hesby Hansen/ Klassekampen
Interjuvet ble først publisert i Klassekampen (papir og nett utgave) den 19.juli 2024.